Sporten is gezond – 8 overtuigende redenen om nu te gaan sporten

Sporten is gezond en niet alleen omdat je er fit van wordt. Wie regelmatig sport merkt allerlei positieve veranderingen in het leven. Een top 8 van belangrijke redenen om te sporten ter inspiratie en motivatie!

1. Sporten geeft je meer energie
Voel je je futloos en lukt het je echt niet om jezelf van de bank te slepen om in actie te komen? Realiseer je dan in het vervolg dat door juist even goed in beweging te komen, je lichaam helemaal op gang komt. Je hart en longen worden aan het werk gezet, waardoor er extra zuurstof wordt aangevoerd en je bloedcirculatie verbetert. Al na een paar weken regelmatig sporten voel je je energieker en krijg je meer zin om dingen te ondernemen. Probeer op vaste momenten te sporten of spreek met iemand af om de regelmaat er in te houden en het makkelijker vol te kunnen houden. In het begin moet je jezelf er misschien even toe zetten, maar als je er eenmaal aan gewend bent, wil je niet anders meer.

2. Sporten zorgt voor ontspanning
Door het sporten maak je niet alleen stoffen aan die je lichaam een ontspannen gevoel geven, je maakt ook meteen je hoofd leeg. Met een leeg hoofd kun je daarna weer fris naar je uitdagingen kijken en nieuwe inzichten en standpunten opdoen.

3. Je krijgt minder last van stress
Als je last hebt van een constant stressgevoel is sporten een ideale manier om meer rust te vinden. Tijdens het sporten worden stresshormonen namelijk afgevoerd. Door te sporten maakt je lichaam de gelukshormonen endorfine en serotonine aan, waardoor ge je je gelukkiger voelt. Met bijna 1 miljoen mensen in Nederland die met een burn-out kampen, is sport dus geen overbodige luxe.

4. Goed voor je hersenen en geheugen
Uit verschillende onderzoeken is gebleken dat regelmatig sporten belangrijk is voor je hersenen. Niet alleen staat je lichaam tijdens het sporten op scherp en werkt alles op volle toeren, ook je hersenen worden er scherper van. Door het hogere energie niveau en de serotonine die vrij komt in je hersenen, kun je beter en helderder denken.

5. Het is goed voor je hart
Bewegen heeft effect op de belangrijkste oorzaken van hartaandoeningen. Het voorkomt dat je aders verstopt raken en verlaagt de bloeddruk. Ook vermindert het de kans op andere risicofactoren zoals diabetes, verhoogd cholesterolgehalte, overgewicht en aderverkalking.

6. Je krijgt een betere nachtrust
Regelmatig sporten zorgt er ook voor dat je nachtrust verbetert. Het sporten vereist een bepaalde inspanning van je lichaam, waardoor je lichaam ‘s nachts meer behoefte heeft om te ontspannen en uit te rusten. Let er wel op dat je niet vlak voor het slapen gaan nog intens gaat sporten. Dan zou je wel eens méér moeite kunnen hebben om in slaap te komen, omdat je lichaam dan nog in volle gang is.

7. Meer zelfvertrouwen
Door te sporten wordt je niet alleen krachtiger, je gaat beter in je vel zitten en ziet er beter uit. Dit voel je en straal je ook uit naar anderen. Doordat je lichaam beweging krijgt zit je beter in je vel, je lichaamshouding verbeterd en je zelfvertrouwen krijgt een boost.

8. Sporten verhoogt je stofwisseling
Waarschijnlijk kwam afvallen als eerste in jou op als je denkt aan redenen om te gaan sporten. Maar zoals je ziet, zijn er veel meer goede redenen om te gaan sporten. Dat neemt niet weg dat sporten (natuurlijk) helpt om je gewicht onder controle te houden en om je lichamelijke vorm te verbeteren. Tijdens het sporten verbrand je calorieën en creëer je spierweefsel. Hoe meer spierweefsel je hebt, des te sneller je stofwisseling wordt. Dit betekent dat je lichaam sneller calorieën kan verbranden, waardoor je makkelijker op gewicht kunt blijven.

Conclusie

We weten allemaal dat sporten belangrijk is om in vorm te komen. Door met regelmaat te sporten blijft niet alleen je lijf in vorm, maar profiteer je ook optimaal van alle andere voordelen die sport te bieden heeft. Je voelt je in het dagelijks leven rustiger, gelukkiger en simpelweg fitter.

Zo kan sporten je helpen om meer tijd door te brengen in de overheerlijk buitenlucht en creëer je een lekker moment voor jezelf, waarin je niet alleen aan je lichaam werkt maar ook je hoofd kan legen.