“Twee ons groente en twee stuks fruit, dan houd je het een heel stuk langer uit”: jarenlang was dit de slogan van het Voedingscentrum. Er was inderdaad een tijd dat je met twee ons groenten en twee stuks fruit per dag genoeg voedingsstoffen binnenkreeg om gezond te blijven. Maar die tijd ligt inmiddels ver achter ons. De voedingswaarde van groente en fruit is de laatste decennia hard achteruit gegaan. Ons voedsel bevat veel minder vitaminen, mineralen en spoorelementen dan vroeger. Dat komt voornamelijk door de uitputting van landbouwgronden. Ook het toevoegen van allerlei onnatuurlijke stoffen voor bijvoorbeeld conservering, het gebruik van chemicaliën en de toepassing van kunstmest leidt tot de achteruitgang van de voedingswaarde van ons voedsel.
Bronnen:
1. The American Medical Association
2. 1985/1996/2002 Pharmaceutical company Geigy, Food laboraty Karlsruhe/Sanatorium Obertal
Je bent wat je eet
Wat we in ons lichaam stoppen heeft een direct effect op onze gezondheid. Dat is op zich niets nieuws. Maar met de achteruitgang van voedingswaarden in ons voedsel wordt het een stuk lastiger om gezond te eten of om überhaupt te weten wat je nou moet eten om gezond te blijven. TNO heeft onderzoek gedaan naar de voedingswaarden van ons hedendaagse voedsel. En wat blijkt? Maar heel weinig mensen slagen erin om te eten volgens de richtlijnen van gezonde voeding. En dat komt omdat zelfs de voeding waarvan wij overtuigd zijn dat deze gezond is, onvoldoende vitaminen, mineralen en spoorelementen bevat. We zouden momenteel zo’n vijf tot negen porties groenten en fruit per dag moeten eten om voldoende voedingsstoffen binnen te krijgen. En dan moeten de groenten en fruit ook nog biologisch en onbewerkt zijn.
Voedingssupplementen voor iedereen?
Juist omdat het zo lastig in te schatten is, of we wel de juiste en voldoende goede voedingsstoffen binnen krijgen, slikken veel mensen voedingssupplementen. Vooral multivitaminen vinden gretig aftrek. Er zit echter heel veel verschil tussen de aangeboden vitamineproducten. De goedkopere varianten zijn veelal chemisch en slecht opneembaar, waardoor deze vitaminen slecht of zelfs helemaal niet door het lichaam worden opgenomen. Voorts is de werking in het lichaam minder goed, omdat ze kunstmatig zijn en nooit de voedingswaarden van een plant kunnen evenaren. Tenslotte is vooral de juiste dosering en combinatie van specifieke ingrediënten van groot belang wil een supplement ook echt effectief zijn voor je en daar schieten veel goedkopere producten vaak in te kort. Afgezien van of je nou wel of niet vitaminepillen zou moeten slikken en welke dat dan moeten zijn, heeft iedereen een specifieke vitaminebehoefte. Zo hebben mannen en kinderen heel andere behoeftes dan vrouwen. Voor vrouwen zijn sommige vitaminen en mineralen extra belangrijk voor een gezond lichaam. Zo zijn zink en vitamine B6 belangrijk voor een goede hormoonhuishouding. Eiwitten en vezels zijn voor iedereen belangrijk! Vrouwen tussen de twintig en vijftig hebben wat extra ijzer nodig. Daarnaast krijgen alle vrouwen te maken met veranderingen in het lichaam, bijvoorbeeld tijdens de zwangerschap en ook daarna tijdens het geven van borstvoeding, tijdens de menstruatie en in de overgang.
Conclusie
We hebben allemaal vitaminen, mineralen, spoorelementen en andere bio-actieve stoffen nodig om goed te kunnen functioneren. Zodra er een tekort ontstaat, kan dit vervelende klachten tot gevolg hebben. Onze voeding levert een heleboel van deze stoffen maar lang niet allemaal. Een extraatje is dus wenselijk zo niet broodnodig. Gelukkig zijn er heel wat goede producten op de markt die de dagelijkse behoefte aan voedingsstoffen aanvullen. Belangrijk is dat je daarbij let op je eigen, specifieke behoeften.